Contact

Wat is DSO?

DSO staat voor Days Sales Outstanding, oftewel het aantal dagen verschil tussen verkoop en daadwerkelijke betaling. Het is een goede indicator voor de effectiviteit van het debiteurenbeheer traject.

Voorbeeld: Een DSO van 50 betekent dat het kapitaal 50 dagen vastzit aan uitstaande facturen.

De gemiddelde DSO is per branche verschillend. Alphacomm kan u voorzien van meer informatie hierover, neem gerust contact met ons op!

Berekening DSO

Er zijn verschillende manieren om uw DSO te berekenen, hieronder is de meest eenvoudige manier weergegeven. Met deze berekening heeft u een indicatie over hoe uw gemiddelde betalingstermijn ervoor staat.

De berekening voor uw DSO over een bepaalde periode is als volgt:

DSO = Openstaand saldo in die periode / (Omzet in die periode * Aantal dagen in die periode)

Verlagen DSO

Verhoog het aantal betalingen met 25%

Heeft u op dit moment te maken met vele debiteuren die niet op tijd betalen? Dan is het wellicht slim om uw debiteurenbeleid eens onder de loep te nemen. Alphacomm kan u hierbij helpen door het inzetten van slimme herinner methoden zoals annabel.

Met de herinneringsservice annabel kunt u de DSO aanzienlijk verlagen. Door debiteuren actief te herinneren aan een openstaande factuur is de DSO bij diverse bedrijven enorm gedaald. De meest effectieve manier is de telefonsiche herinnering, maar met de sms-service is ook veel resultaat te behalen. Deze manier van herinneren is door de ombudsman als klantvriendelijk beoordeeld.

Betalingsherinneringen belanden vaak ongeopend op een stapel, of komen in sommige gevallen niet aan, zonder dat u dit weet. Als gevolg daarvan worden de betalingen niet op tijd voldaan. Dit is met een actieve benadering per spraakbericht anders. Er kan exact worden gemeten welke debiteuren op welk tijdstip zijn bereikt, zodat het effect van de telefonische herinnering exact gemeten kan worden. Het resultaat spreekt voor zich: een stijging in betalingen van 25% is heel goed mogelijk. Hierbij geldt: hoe vroeger in het traject, des te groter het effect. 

Neem voor meer informatie en advies contact met ons op!